Одржан XII Међународни фестивал фолклора “ У ритму јабланичког срца“

0

Синоћ је завршен XII Међународни такмичарски фестивал фолклора „У ритму јабланичког срца“ громогласним аплаузом у биоскопској сали Дома културе приликом проглашења победника.

За дане викенда 17. и 18. августа, под покровитељством општине Лебане, а у организацији KУД „Јабланичко коло“ и Дома културе Радан, у Лебану је традиционални фестивал фолклора поново окупио љубитеље традиције и народне игре на једном месту. Великим дефилеом шест иностраних и девет домаћих ансамбала у пратњи дувачког оркестра отпочео је фестивал, након чега је уследило велико групно коло у шетачкој зони Лебана.

У такмичарском делу од 20 часова обе ноћи публика је уживала и бодрила своје фаворите приликом изведбе народних традиционалних игара. У Лебану су се чули традиционални звуци из разних крајева наше земље, као и Републике Српске, Северне Македоније, Бугарске, Молдавије и Румуније. Уметничким изразом, аутентичним плесовима, костимима и разменом обичаја приказано је и богатство ових култура.

Како пропозиције фестивала налажу, стручни жири синоћ је уручио награде најбољима и то у 15 категорија.

Кроз своје наступе, међусобним упознавањем и многим заједничким активностима у два дана обогаћен је културни живот нашег места и пружена је могућност посетиоцима за упознавање различитих култура, али и уживање у разноликости српске народне песме, игре и ношње.

ПОДЕЛИТЕ.